Hangversenyközpont - Szentes | Olasz Sándor & Sebők Tamás írásai

Zene-Világ-Zene

A sámánzenétől a trance-ig

2020. október 29. - Hangversenyközpont

santha.jpg

Lesz egy népszerű-tudományos előadás Szentesen az Ifjúsági Házban november 7-én 18 órától, amely után három koncert következik, 23 órakor viszont villanyoltás lesz, könyörtelen pontossággal.

A vetítéssel és zenével fűszerezett előadást az a kultúr-antropológus, nem mellesleg: sámán-kutató Sántha István tartja, aki nem először szövetkezett sámánzenék publikálására a Trottel Records-sal. Az aktuális kiadványuk egy hagyományos hanglemez, amelyről a Riffen (vagy itt) olvashattok. Istvántól pedig találhatunk, láthatunk a neten egy olyan jellegű, közérthető előadást amilyenre Szentesen is számíthatunk. A kapcsolódási pont pedig az egyik Trottel-projekt, amelyik másodikként lép színpadra ezen az estén.

siberianlp_front.jpg

Előttük azonban a helyi Plasma Press melegíti be a közönséget. A több évtizede létező zenekar ritkán koncertezik, de az állandó mozgásban lévő, magas szabadság-fokkal bíró gitár-centrikus, jófajta, instrumentális muzsikájuk egészséges csemege. A jelenlegi felállásuk: Ladányi János: gitár, Török Tibor: basszus, Sztanó Csaba: dob, Horváth Sándor: ütőhangszerek.

És a kísérleti zenék folytatódnak. Az egyik Trottel-procekt, nevezetesen a Talayapa következik (ének: Rita K.. azaz Kardos Rita). Alapvetően Orosz Csaba - dob és Rupaszov Tamás - basszusgitár duója ez. Elektronikával jócskán feldúsított, remekül táncolható, mégis agyas muzsika az, kérem! Bizonyíték rá – egyelőre – az a számos koncertfelvétel, amelyek legjava a budapesti patinás romkocsmában a Szimpla Kertben készült, remek szakemberek segítségével. Nem kell azonban sokat várni, hogy haza is vihessük a Talayapa-élményt, hiszen készül az új lemez! A zenekar szeretett volna már Szentesre is hozni belőle. Pillanatnyilag úgy fest, hogy december elejére készül el.

És a buli-hangulat folytatódik, sőt fokozódik! Újabb projekt érkezik hát, amely a szintén patinás Korai Örömhöz kapcsolódik. A Korai Electric Ambient személyi összetétele némileg megváltozott az „anya-zenekaréhoz” képest. A már jól bevált „zenekari póttag”, a hangulat-fokozó vj-technika, az elektronikus alapokon nyugvó tombolós, mégis egzotikus, elszállós, számos közönség-réteget meghódított muzsika viszont lényegileg változatlan! A diszkó hívei pedig szokatlan élménnyel, az ő füleiknek és lábaiknak egyaránt vonzó élő zene varázsával gazdagodhatnak. (Szintén a Szimplában készült koncertrészleteket ajánlok mindezek alátámasztásául.)

Szóval. Ennek az estének a programjait nagyon érdekes gondolati ívre sikerült felfűzni. Nevezetesen: évszázadok telnek, múlnak, uralkodó rendszerek jönnek és mennek, de az intenzív belső utazás, a transzba (vagy a közvetlen közelségébe) jutás élménye hasonló marad, legfeljebb az odáig vezető út és módszer finomodik valamelyest.

 

01.jpg02.jpg

 

fotó: Sántha István Facebook

Zenei találkozások a Hangversenyközpontban

15585-1_20200909091645.jpg

Novemberben valóságos koncertdömpinggel várja közönségét a szentesi Hangversenyközpont, a színes zenei felhozatal a Jazz+Az és a Cotton Club Singers soraiban országos hírnevet szerző énekesnő, Kozma Orsi: Találkozások című koncertjével startol november 6-án, pénteken 19 órától.

Az énekesnő életét gyermekkorától meghatározta a zene, ahogy egy interjúban elmondta, nagymamája és édesanyja zenerajongásának köszönhetően egészen fiatalon műfajok színes skálájával ismerkedett meg. Általános iskolásként már a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt, a gimnázium elvégzése után színészi pályára lépett, az Operettszínház mellett Egerben és Székesfehérváron is színpadra állt. Első zenekarának megalapítása után a Kimnowak tagja lett, majd a nagy áttörést és az országos ismertséget már a Geszti Péter vezette Jazz+Az hozta meg számára.

A többszörös arany- és platinalemezes formációval 20 év után, januárban újra elkápráztatta a Papp László Budapest Sportaréna közönségét. Az énekesnőt a 2000-es évek elején a Cotton Club Singersben láthattuk, de tudatosan készült szólókarrierjére, 2005-ben Egy szó címmel megjelent első lemeze, Szakos Krisztián dalszerzői munkájával. Második albumán a hazai könnyűzenei szakma legkiválóbb előadói is szerepeltek, hallhatjuk rajta a teljesség igénye nélkül Presser Gábort, Novák Pétert, Keresztes Ildikót vagy Dés Lászlót.

Találkozások című előadásában zenekarával eddigi pályafutásának legkedvesebb dalait viszi színparda, karrierjének legfontosabb állomásait és kedvenc előadói felidézve. Az énekesnőt Cseke Gábor (zongora), Hárs Viktor (basszusgitár), Fehér Géza (gitár) és Pusztai Csaba (dobok) kísérik.

 

(A koncert Facebook eseményéhez katt a plakátra!)

03_kozma2020.jpg

Vigye haza a zenét a Hangversenyközpontból!

Elindult a Music-World-Music Store

120552736_3261102947271595_885222991330608082_o.jpg

Music-World-Music Store néven új szegmenssel bővül a Szentesi Hangversenyközpont kínálata. Több sikeres együttműködésnek köszönhetően az idei évtől haza is viheti kedvenc előadójának kiadványát. A kollekciót Arató Mátyás, a Hangversenyközpont munkatársa koordinálja, őt kérdeztük az újdonságról.

– Ha napjainkban körbenézünk egy-egy Szentes kaliberű városban, érezhető, hogy egyre-inkább felszámolják a lemezboltok kínálatát. Aki ma zenét akar vásárolni, annak leginkább az egyik legnagyobb hazai olajcég benzinkútjaira kell kilátogatni. Én úgy látom azonban, hogy a Hangversenyközpont közönsége az a réteg, aki szeret kézzel fogható formában zenét fogyasztani. Úgy gondoltuk, a Music-World-Music Store az egyik legjobb lehetőség arra, hogy egy rögtönzött „lemezboltot” is a látogatóink rendelkezésére bocsáthassunk – kezdi Matyi. 

Megtudtuk, a kínálat leginkább a népzenei, jazz, blues és világzenei műfajok hazai kiadványaiból (CD és hanglemez) áll. A CD-ket a legtöbb esetben forgalmazói áron, haszon nélkül kínálja a hangversenyközpont csapata. A készletet folyamatosan monitorozzák és értékesítés után újból feltöltik, ezen felül idővel újabb és újabb kiadványok is a polcokra kerülnek majd.  

– Az elsődleges célunk egyfajta kulturmisszió, annak érdekében, hogy ne „haljon ki” a zenefogyasztás e formája. Nagy segítségre volt ebben az elképzelésünkben Endrédi Péter barátunk, valamint a Trottel Records és a Budapest Vinyl is vevő volt az elképzeléseinkre, így e sikeres kooperációk mentén tudtuk elindítani a Music-World-Music Store-t mely már várja a zeneszerető és zenefogyasztó közönséget – zárta gondolatait Matyi.A Music-World-Music Store kínálatát elérik a Hangversenyközpont weboldalán, illetve hivatalos Facebook oldalán is.

Sebők Tamás

Ünnepi népi, és más gyönyörűségek

zvz.jpg

Szívmelengető esemény zajlott Szentesen 2017. február 10-én! Aznap adott ugyanis koncertet a Zeneiskolában a címben jelzett páros. A telt háznyi közönség ritka és feledhetetlen adománnyal: katartikus élménnyel töltekezhetett.

Ha duóban képesek voltak ezt az érzést kihozni belőlünk, mi fog történni velünk, amikor kétszer annyian állnak majd a színpadon? Nem kell sokáig várni a válaszra, mert október 22-én, csütörtökön. 19 órai műsor-kezdéssel visszalátogatnak hozzánk, mégpedig Pálházi Bence (hegedű) Herédi Zsombor (harmonika) társaságában. Ez ugye nem a sikert sikerre halmozó nagyobb létszámú zenekaruk, a Banda, ám velük sem tegnap kezdődött a közös munkálkodás.

Ők ketten pedig – amint azt egy korábbi írásomban jeleztem - 1999-től alkotnak összeszokott párost. Hogy mi történt velük a szentesi látogatásuk óta azon kívül, hogy az összetartozásukat a magánéletben is megerősítették?

Nos, Nikola neve alatt napvilágot látott új zeneanyagról sajnos, nincsen tudomásom. Ági annál inkább belehúzott. 2018-ban több mint érdekes dupla lemezt hozott ki, Hozomány címmel. Hogy mi adja a kuriozitását? A riff.hu összefoglalóját idézem. „Ritkán kerül közvetlenül egymás mellé (jelen esetben két CD-n) a gyűjtött és a meghangszerelt, átdolgozott népzene. Most efféle, különleges vállalkozásnak lehetünk fültanúi. Az elsőn a Herczku Ágnes aktuális együttesével felvett muzsikát hallhatjuk, a másodikon pedig az adatközlők énekét, ám a lejátszás sorrendje természetesen a hallgatón múlik.” (A teljes írás – természetesen – visszakereshető a portálon.)

Ez év elején pedig a Fonó kiadta a Kamara című albumát is. Az egyszerűség kedvéért jöjjenek ismét a riff.hu vonatkozó sorai. „A viszonylagosan szerény küllemű újdonsága a Banda meghatározó tagja és hangszerelője, Nikola Parov által elképzelt, Ági és a Banda által kivitelezett fül-kápráztató muzsika. Az egyes darabok lelőhelyei a Kárpát-medence és a Balkán. Vagyis, a magyar mellett szlovák, horvát és bolgár dallamok szólalnak meg. (Továbbá, némi ír hatást is felfedezni vélek az egyik dal hangszerelésében, ami Nikola életútja ismeretében nem meglepő.) Színes kavalkádnak, bizonyos értelemben vett nemzetközi lemezanyagnak örülhetünk hát ezúttal.”

Bőséges merítési lehetősége van tehát a kvartettnek (amely az interneten egyébként Nikola Parov Quartet néven található meg) annak érdekében, hogy milyen jellegű számok kerüljenek a szentesi szettlistára. Mi pedig bizakodhatunk, hogy valamelyik kedvenc dalunk is elhangzik majd. Azt hiszem, ez a feeling nem kevesebb, mint a koncert-különlegesség iránti fokozott várakozás reményteljes gyönyörűsége. Meg ami vele érkezik: a lélek jól viselhető könnyűsége.

Olasz Sándor

Népzenei koncert nemzeti ünnepünk előestéjén

zvz_herczku_parov.jpg

Már évek óta hagyomány, hogy a szentesi Hangversenyközpont népzenével tiszteleg október 23-i nemzeti ünnepünk előtt. 2020-ban sem lehet ez másképp, október 22-én 19 órától a Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet hoz ünnepi hangulatot a zeneiskola hangversenytermébe.

Ha Magyarországon folkról, illetve világzenéről beszélünk, a műfaj megkerülhetetlen személyiségei közé tartozik a Herczku Ágnes-Nikola Parov duó. Az énekesnő fiatalon táncművésznek készült, később néptáncot tanult, de igen hamar kiderült, a népdaléneklésben is páratlan a tehetsége. 2003-tól a Magyar Állami Népi Együttesben énekelt, (melynek 2019-től örökös tagja) majd évekig a Fonó Zenekart és Pál István ’Szalonna’ és bandáját erősítette. A számtalan formáció és megannyi koncert mellett a nagysikerű népzenei tehetségkutató, a Fölszállott a páva műsorvezetőjeként hétről hétre a televízió képernyőjén láthattuk. Kiváló kvalitásait számos eMeRTon-díj, egy Bartók Béla Emlékdíj (2007), egy Magyar Művészetért-díj (2008), egy Érték-díj (2014), és egy Liszt Ferenc-díj (2016) is példázza.

Nikola Parov munkásságával egészen fiatalon elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. Hazai, valamint nemzetközi viszonylatban is nagy népszerűségre tett szert a Zsarátnok együttes szólistájaként. Az áttörést a Riverdance Orchestra és a világhírű Riverdance Show hozta meg számára. A nevéhez köthető a Magyar Állami Népi Együttes nagysikerű produkciója, a Naplegenda. Kivételes tehetségét Fonogram-, eMeRTon-, Kodály- és Bartók-díjjal ismerte el a hazai szakma. 

Műsoraikban a magyar, valamint a közép-kelet-európai népzene világába kalauzolják el a hallgatóságot a multiinstrumentalista Nikola Parov gazdag hangszereléseinek, valamint Herczku Ágnes páratlan hangjának és tehetségének köszönhetően.

(A koncert Facebook eseményéhez katt a plakátra!)

zvz_herczku_parov2.jpg

Ösztönből eredő mediterrán dallamok - Szentesen ad koncertet a Bujdosó Trió

204449_505198326190859_665147371_o.jpg

 

A Zene Világnapi ünnepi előadás után október 9-én a Zene Világ Zene Graffiti sorozat is elstartol az idei esztendőben, egy az alternatív zenei világ legnagyobb nagyágyúit tömörítő csapat, a Bujdosó Trió koncertjével. Az előadást a megszokottól, az ifjúsági ház pódiumtermétől eltérően a Hangversenyközpontban rendezik meg pénteken 20 órától.

Bizánci szörf rock. A némileg DIY zenei meghatározás hallatán elsőre mondhatni sötétben tapogatózna mindenki, vajon ebből mi fog kisülni? A Bujdosó Trió zenéjét talán pont annyira nehéz stílusok közé szorítani, mint megfejteni a fent említett műfajt, egy azonban biztos. A zene őszinte, szívből jön és piszkosul egyedi. De közelítsük meg azért ezt a zenei világot. Van itt jókora mediterrán mámor, közel-keleti bűvölet, bőkezűen adagolt pszichedelia és egy olyan tényező, amely minden koncertet, minden előadást egy kicsit egyedivé varázsol: az improvizáció.

A zenekar 2011 óta van jelen a hazai zenei életben, az alternatív zenei, a jazz és a világzenei színtér elismert muzsikusaiból alakult meg. A csapat frontembere, Bujdosó János neve az alternatív-rock műfaj kedvelőinek ismerősen csenghet, az Európa Kiadó gitárosaként letette névjegyét a zeneiparban. Eddig 3 szerzői albuma jelent meg, de számos egyéb lemezen is szerepel zeneszerzőként, vagy társszerzőként, sőt jónéhány filmhez is komponált kísérőzenét.

Október 9-én a Hangversenyközpont közönségét varázsolja el zenekarával. A koncert a 2020-2021-es Zene-Világ-Zene bérlettel ingyenesen látogatható.

 

(A koncert facebook eseményéhez katt a képre!)

bujdoso2020-2.jpg

süti beállítások módosítása