Hangversenyközpont - Szentes | Olasz Sándor & Sebők Tamás írásai

Zene-Világ-Zene

Ünnepi népi, és más gyönyörűségek

2020. október 12. - Hangversenyközpont

zvz.jpg

Szívmelengető esemény zajlott Szentesen 2017. február 10-én! Aznap adott ugyanis koncertet a Zeneiskolában a címben jelzett páros. A telt háznyi közönség ritka és feledhetetlen adománnyal: katartikus élménnyel töltekezhetett.

Ha duóban képesek voltak ezt az érzést kihozni belőlünk, mi fog történni velünk, amikor kétszer annyian állnak majd a színpadon? Nem kell sokáig várni a válaszra, mert október 22-én, csütörtökön. 19 órai műsor-kezdéssel visszalátogatnak hozzánk, mégpedig Pálházi Bence (hegedű) Herédi Zsombor (harmonika) társaságában. Ez ugye nem a sikert sikerre halmozó nagyobb létszámú zenekaruk, a Banda, ám velük sem tegnap kezdődött a közös munkálkodás.

Ők ketten pedig – amint azt egy korábbi írásomban jeleztem - 1999-től alkotnak összeszokott párost. Hogy mi történt velük a szentesi látogatásuk óta azon kívül, hogy az összetartozásukat a magánéletben is megerősítették?

Nos, Nikola neve alatt napvilágot látott új zeneanyagról sajnos, nincsen tudomásom. Ági annál inkább belehúzott. 2018-ban több mint érdekes dupla lemezt hozott ki, Hozomány címmel. Hogy mi adja a kuriozitását? A riff.hu összefoglalóját idézem. „Ritkán kerül közvetlenül egymás mellé (jelen esetben két CD-n) a gyűjtött és a meghangszerelt, átdolgozott népzene. Most efféle, különleges vállalkozásnak lehetünk fültanúi. Az elsőn a Herczku Ágnes aktuális együttesével felvett muzsikát hallhatjuk, a másodikon pedig az adatközlők énekét, ám a lejátszás sorrendje természetesen a hallgatón múlik.” (A teljes írás – természetesen – visszakereshető a portálon.)

Ez év elején pedig a Fonó kiadta a Kamara című albumát is. Az egyszerűség kedvéért jöjjenek ismét a riff.hu vonatkozó sorai. „A viszonylagosan szerény küllemű újdonsága a Banda meghatározó tagja és hangszerelője, Nikola Parov által elképzelt, Ági és a Banda által kivitelezett fül-kápráztató muzsika. Az egyes darabok lelőhelyei a Kárpát-medence és a Balkán. Vagyis, a magyar mellett szlovák, horvát és bolgár dallamok szólalnak meg. (Továbbá, némi ír hatást is felfedezni vélek az egyik dal hangszerelésében, ami Nikola életútja ismeretében nem meglepő.) Színes kavalkádnak, bizonyos értelemben vett nemzetközi lemezanyagnak örülhetünk hát ezúttal.”

Bőséges merítési lehetősége van tehát a kvartettnek (amely az interneten egyébként Nikola Parov Quartet néven található meg) annak érdekében, hogy milyen jellegű számok kerüljenek a szentesi szettlistára. Mi pedig bizakodhatunk, hogy valamelyik kedvenc dalunk is elhangzik majd. Azt hiszem, ez a feeling nem kevesebb, mint a koncert-különlegesség iránti fokozott várakozás reményteljes gyönyörűsége. Meg ami vele érkezik: a lélek jól viselhető könnyűsége.

Olasz Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://zenevilagzene.blog.hu/api/trackback/id/tr2716236006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása