Hangversenyközpont - Szentes | Olasz Sándor & Sebők Tamás írásai

Ál Live Zene-Világ-Zene: Azúrkék a zenei palettán (2011)

2020. június 02. - Hangversenyközpont

1266655_642250295806680_488209624_o.jpg

Egy nem mindennapi előadást választottunk virtuális koncertsorozatunk egyik újabb állomásaként. Egészen 2011-ig pörgetjük vissza virtuális időgépünk számlálóját és a kiváló Azur Blue Band lemezbemutató előadása elevenedik meg most a képernyőinken. Pénteken 19 órától a Facebook oldalunkon ismét hívjuk, várjuk önöket. Egy kis ízelítő most sem hiányozhat, az alábbiakban Olasz Sándor kiváló írását olvashatják.

Legszebb ideje Szentesen is egy Azur Blue Band-lemezbemutatónak! A csapat Blue Driver című CD-je megjelenéséről az első adandó alkalommal, a múlt év májusában sikerült számot adnom olvasóinknak. Nem mostanában tehát, ezért aligha fog ártani némi összefoglalás, ismétlés.

A formáció kulcsfigurái az Imago Mundi gitárosa és zeneszerzője Veress Gábor, valamint a szentesi Kertész Ákos, aki hangszerelőként is alaposan kivette a részét a munkából. A zene pedig meghatározhatatlan, szinte megfoghatatlan, egyedi, kicsit misztikus, kicsit keleties, ambientben oldódó jazz.

A koncert lemezen is közreműködő vendégei közül Szirtes Edina „Mókus” szinte hazajár hozzánk: őt szükségtelen bemutatni. A bolgár származású Nikola Parov az Azur Blue Band CD-jén való közreműködése óta – a Naplegenda után – egy újabb táncjáték, szintén a Magyar Állami Népi Együttes részére komponált Álomidő zenéjét hozta ki lemezen. Jeszenszky István pedig (a szitár után) a második legismertebb indiai húros hangszer, a sarod egyik legnagyobb hazai mestere.

Egy stúdióban megteremtett zeneanyag élő megszólaltatása mindig izgalmas feladat. Az Azur Blue Bandnél különösen az! Nagy kérdés, Kertész Ákos mikor, mennyi időt tölt a dobok mögött, és mennyit játszik „váltóhangszerén”, egy csúcsminőségű szintetizátoron. Vagy, hogy a számtalan hangszert megszólaltatni képes Nikola milyen instrumentumokat hoz magával. (Egy különleges észak-európai népi hangszerrel is rendelkezik, például. Nem csak Balkánban „utazik” tehát.) Egyáltalán: mekkora szerep hárul a vendégekre? (A magam részéről lényegesen többet várok a „szokásos” mértéknél.)

A klasszikus indiai zenét játszó Calcutta Trió évtizedekkel ezelőtti szentesi fellépése óta nem emlékszem hasonló (kvázi meditatív) hangulatú koncertre. Márpedig, az Azur Blue Band április 15-én, pénteken 19 órakor a Lajtha László AMI-ban megrendezésre kerülő hangversenye ilyesmit ígér. (A zenekar egyébként egy belga fesztiválról érkezik haza a hét közepén, majd két olasz fesztiválra utazik tovább.) A Zene-Világ-Zene sorozat legkevésbé sem szürke palettája pedig minden bizonnyal újabb, ritkaságszámba menő (azúrkék) színfolttal gazdagodik majd.

Olasz Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://zenevilagzene.blog.hu/api/trackback/id/tr7315736764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.